Wykonanie
Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd?Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;)
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
jabłek, startych na tarce o grubych okach1 łyżeczka
cynamonu150 g
masła (3/4 kostki)W misce mieszamy
mąkę z
kaszą manną,
cukrem i
proszkiem do pieczenia - całość dzielimy na 3 części.Starte
jabłka mieszamy z
cynamonem i całość dzielimy na 2 części,Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę
jabłek, na to znowu warstwę sypką,
jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy
masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta.Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.
Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy.Smacznego :)