Wykonanie
Zdarzyło Wam się kiedyś stać w kolejce po drożdżówki i nie móc zdecydować, na którą macie największą ochotę? Ja mam (a raczej miałam) tak za każdym razem :) Dla tych z Was, którzy miewają takie dylematy mam przepis idealny – połączenie jagodzianek i klasycznych drożdżówek z
serem, genialny w swej prostocie pomysł niezastąpionej Doroty z Moich Wypieków :)
Ciasto drożdżowe z tego przepisu ładnie się zagniata i pięknie rośnie, a bułeczki wychodzą pulchne i pięknie zarumienione. Nadzienie to waniliowa masa twarogowa i świeże
jagody, które bardzo dobrze się ze sobą komponują. A to wszystko uwieńczone sporą ilością lukru. Lepiej być nie może :)Z przepisu wychodzi około 16 dużych bułeczek, więc to spora familijna porcja. Jeśli nie macie dużej rodziny, będziecie
mieć okazję obdarować znajomych lub sąsiadów, na pewno się ucieszą :)Polecam :)Składniki na ciasto:60g niesolonego
masła300ml letniego
mleka100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka560g
mąki pszennej10g
drożdży suchych (lub 20g świeżych)1/2 łyżeczki
soliNa nadzienie:500g
twarogu półtłustego2
żółtka2 łyżki miękkiego niesolonego
masłaokoło 5 łyżek
cukru z prawdziwą
waniliąWszystkie składniki masy serowej umieść w dużej misce i rozgnieć np. widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków. Powinny się dobrze połączyć.Dodatkowo:400g
jagód (jeżeli używacie mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić i odsączyć)
lukier ze szklanki
cukru pudru i 3 – 4 łyżek gorącej
wodyWykonanie:
Masło roztop i przestudź. Dodaj
mleko, roztrzepane
jajka oraz
cukier i wymieszaj dokładnie.
Mąkę wymieszaj z suchymi
drożdżami (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn) oraz
solą. Wlej mieszankę z
mlekiem i wyrabiaj gładkie elastyczne ciasto (wyrabiałam około 10 minut mikserem z hakiem na średnich obrotach). W razie potrzeby podsyp lekko
mąką.Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i przełóż je do miski oprószonej
mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony
mąką blat, uderz pięścią i wyrób krótko. Następnie rozwałkuj je na kształt kwadratu o
boku około 45cm. Przetnij ciasto na dwa prostokąty i na każdy wyłóż połowę masy serowej, a następnie posyp
jagodami.Każdy z prostokątów złóż wzdłuż dłuższego
boku i pokrój na około 8 prostokątnych bułeczek.
Bułeczki ułóż ciasno, jedna obok drugiej w prostokątnej formie wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż przykryte ściereczką na około 30 minut do napuszenia.Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukruj.Smacznego :)