Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIplacek
makowo –
serowyPrzedstawiam Wam efektowny przepisProdukty:Ciasto:1 1/2 szklanki
mąki1/2 kostki
masła lub
margaryny1/2 szklanki
cukru1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
sera podwójne zmielonego/wiaderko/6
jajek250 g
masła1 szklanka
cukru pudru2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowegosok i skórka z
pomarańczamasa makowa:1 puszka
maku2
białkaWykonanie:ciasto:
Mąkę przesiewamy ,
cukier ,
żóltko,
proszek do pieczenia oraz
masło pokrojone w drobną kostkę..Wyrabiamy cisto odstawiamy na 1 h do , lodówki.Rozwałkowujemy cisto i kładziemy na blachę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ciasto nakłuwamy widelcem..masa makowa:ubijamy pianę z
białek i mieszamy z masą
makową ..ja zawsze dodaje jeszcze trochę
olejku migdałowego..wykłądamy na ciasto..masa serowa:
Masło ucieramy z
cukrem na puch.dodajemy po jednym
żóltku.następnie po 2 łyzki
sera oraz budynie .skórkę otartą z
pomarańcza oraz sok.
Białko z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę ,delikatnie mieszamy..wykładamy na masę
makową.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1h.Po przestudzeniu polewamy
czekoladową polewą.Przepis podany oddzielnie.Sporo pracy ale efekt zniewalającyPowiązany przepis:
dorsz smażony zapiekany w sosie
koperkowymzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy