ßßß Cookit - przepis na kruche ciasto z truskawkami

kruche ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
kruche ciasto z truskawkami
Wypróbowałam wersję ciasta z truskawkami z lekkim budyniem.. Powiem Wam, że wyszedł wyśmienicie.. Zamiast truskawek można dodać maliny lub morele..
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Wykonanie ciasta:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy , dodajemy masło, które siekamy szybko nożem aż do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze ja łączyłam składniki ugniatakiem do ziemniaków 🙂 ). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy./ można zrobić dzień wcześniej/
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarowujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na który scieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 º C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
składniki:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone. wówczas ich nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Na podpieczony i wystudzony spód dajemy delikatną masę z ubitych na sztywno białek.do których powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.
Wyrównujemy i układamy truskawki . Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Pieczemy w temperaturze 190 º C przez około 30 – 40 minut. Wyjmujemy, przestudzamy, oprószamy cukrem pudrem.
Powiązany przepis:
bigos z młodej kapusty wegetariański
nadziewane filety z kurczaka
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Zajmuję się też promocją bloga i przepisów. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
nadziewane filety z kurczaka
kruche ciasto z truskawkami
bigos z młodej kapusty wegetariański
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/kruche-ciasto-z-truskawkami