Wykonanie
HomeSŁODKOŚCICIASTAkruche ciasto z
truskawkamiWypróbowałam wersję ciasta z
truskawkami z lekkim
budyniem..
Powiem Wam, że wyszedł wyśmienicie.. Zamiast
truskawek można dodać
maliny lub
morele..2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekWykonanie ciasta:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy , dodajemy
masło, które siekamy szybko nożem aż do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy
żółtka,
cukier i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze ja łączyłam składniki ugniatakiem do
ziemniaków 🙂 ). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki zimnej
wody. Ciasto dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy./ można zrobić dzień wcześniej/Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarowujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na który scieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 º C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:składniki:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)*2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
truskawek lub innych
owoców (mogą być mrożone. wówczas ich nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaNa podpieczony i wystudzony spód dajemy delikatną masę z ubitych na sztywno
białek.do których powoli, łyżka po łyżce wsypujemy
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy
olej, nie przerywając ubijania.Wyrównujemy i układamy
truskawki . Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Pieczemy w temperaturze 190 º C przez około 30 – 40 minut. Wyjmujemy, przestudzamy, oprószamy
cukrem pudrem.Powiązany przepis:bigos z
młodej kapusty wegetariańskinadziewane
filety z kurczakaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Zajmuję się też promocją bloga i przepisów. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisynadziewane
filety z kurczakakruche ciasto z
truskawkamibigos z
młodej kapusty wegetariańskiAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy