Wykonanie
Poziom trudności
Sałatka jest naprawdę efektowna. Urzekł mnie jej kolor, ale składniki również. W
mango zakochałam się przed laty, podczas wakacji na Dominikanie. To bardzo smaczny, soczysty i aromatyczny
owoc. Niestety w Polsce trudno dostać
owoce mango tak smaczne jak w krajach, gdzie rośnie w naturalnych warunkach.
Awokado jem od niedawna. Z powodu alergii na
owoc kiwi, nie
jadłam również
awokado (też może uczulać). Przez lata udawało mi się go unikać. Niedawno niechcący zjadłam przekąskę zawierającą
awokado i nic się nie wydarzyło. Teraz zajadam się
awokado, przyrządzanym na wiele sposobów i delektuję się tym wspaniałym, delikatnym w smaku
owocem. W tej
sałatce wspaniale uzupełniają się smaki słodkiego
mango, delikatnego
awokado, lekko orzechowej
rukoli i lekko kwaśnego dressingu. Nie dość, że wygląda cudownie, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. U mnie królowała na pikniku (na działce), jako starter.Porcja dla 4 osóbSkładniki:2 garście liści
rukoli1
mango1
awokado1 mała
czerwona cebula1 łyżka
soku z limonki1 szklanka gorącej
wodyszczypta
soliDressing:2 łyżki
soku pomarańczowego (użyłam soku z czerwonej
pomarańczy)2 łyżeczki
soku z limonki4 łyżki
oliwy z oliwek½ łyżeczki
kminu rzymskiego2 łyżki drobno posiekanej
kolendry1 mała czerwona
papryczka chilisól i
pieprzSposób przygotowania:
Czerwoną cebulę pokroić w plasterki (lub półplasterki). Gorącą
wodę wlać do małej salaterki i wymieszać ze szczyptą
soli i łyżką
soku z limonki.
Dodać pokrojoną
cebulę i odstawić na około 10 minut.
Cebulę odcedzić na sitku i umieścić w torebce foliowej na 3-4 godziny.
Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku.
Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć, aż składniki się dobrze wymieszają.
Liście
rukoli wrzucić do salaterki (ja przygotowywałam
sałatkę w działkowych warunkach i użyłam plastikowego pojemnika).
Mango obrać odkroić od pestki i pokroić na grube słupki (jak frytki).
Awokado (sposób jego przygotowania w przepisie na Guacamole) przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić jak
mango.
Ułożyć na
rukoli. Na to wyłożyć marynowaną
cebulę. Posolić, popieprzyć i polać dressingiem. Podawać natychmiast. U mnie postała około pół godziny i
rukola się zmacerowała (zmiękła i zmieniła kolor).
Smacznego!