ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z pasternaku z sezamem i grzankami :)

Zupa-krem z pasternaku z sezamem i grzankami :)

nazwa

Wykonanie

Po pasternak sięgam po raz kolejny,by wykorzystać go do przygotowania zupy.Ponieważ pierwsza zupa bardzo nam wszystkim smakowała,chciałam wypróbować inny pomysł na bazie pasternaku.Dzisiejsza propozycja nieco przypomina mi orientalne smaki.Przepis z książki"Every day soup"z moimi zmianami.
1 cebula - kroję w kostkę
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
1 zielone chili - usuwam pestki i kroję w drobną kostkę
1 niepełna łyżka startego na tarce świeżego imbiru - użyłam w proszku
50 dkg pasternaku - oczyszczam i ścieram na grubej tarce
po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kminu - ucieram w moździerzu
1/2-1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki chutney z mango - można pominąć
sok z limonki do smaku
oliwa do smażenia
śmietana
ziarna sezamu do posypania po wierzchu - lekko prażę na suchej patelni
grzanki
sól,pieprz do smaku
800ml-1l wody w zależności jaką gęstość zupy preferujemy
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażam cebulę,czosnek i chili.Następnie dodaję pasternak,kurkumę,kolendrę,kmin i imbir(jeśli używamy świeżego,to dodajemy go wcześniej do cebuli i czosnku).Mieszam przez minutę,żeby się nie przypaliło,dodaję chutney,wlewam wodę i gotuję całość na małym,aż pasternak będzie miękki.Następnie blenduję zupę na krem,doprawiam solą i pieprzem.Na talerzu dodaję śmietanę i grzanki i posypuję sezamem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-pasternaku-z-sezamem-i.html