Wykonanie
Bardzo, bardzo lubię
jagnięcinę, choć nie jest to ani tanie, ani łatwo dostępne
mięso. Jeśli będziecie
mieli specjalną okazję, by podać elegancki obiad po polsku, poszukajcie
jagnięciny podhalańskiej i zachwyćcie nią gości.
Jagnięcina kocha się z
rozmarynem, bardzo lubi z
owocami, a ja już kolejny raz podaję do niej moją ukochaną
kaszę jęczmienną - pęczak (zerknijcie na gicz jagnięcą pieczoną w
winie). Tym razem na talerzu będzie słodko, słono, soczyście i chrupiącą, na "polski obiad" podam kotleciki jagnięce z
ciastkiem z pęczaku, musem z
jabłka i
chipsami z
oscypka . Zróbcie taki obiad, koniecznie!
Jesienią już oficjalnie nasycam się Turnauem. Włączam głośno, głośno ulubione kawałki i wędruję Bracką, Cichosza. Gapiąc się na złociste liście wirujące
spod nieba, słucham deszczu w dźwiękach fortepianu. Na sobotnie popołudnie dobra jest "Czułość " Grzegorz Turnau, posłuchajcie...
Jagnięcina podhalańska to wyjątkowej jakości
mięso młodych (do 60 dni),
mlecznych jagniąt owiec
polskich ras - polska owca górska, polska owca górska odmiany
barwnej lub cakiel podhalański. Owce przywędrowały na Podhale w XIII i XIV wieku wraz z migracją w te rejony Wołochów, plemion bałkańskich. Owce podhalańskie wypasane są na halach, pastwiskach bogatych w wonne
zioła i trawy, zaś
mięso jagniąt jest niezwykle delikatne i soczyste, w smaku odrobinę przypomina
sarninę. Od 2012 roku
jagnięcina podhalańska posiada certyfikat unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i może pochodzić jedynie z jagniąt urodzonych chowanych w kilku powiatach Podhala. Nie jest łatwo kupić
jagnięcinę podhalańską, ale jeśli tylko możecie, o taką właśnie pytajcie. Od kilku naszych
polskich szefów kuchni słyszałam, że przewyższa smakiem i jakością słynną
jagnięcinę nowozelandzką!Z Podhala pochodzi jeszcze kilka świetnych
polskich produktów, z których w naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przede wszystkim
oscypek ChNP, ale także
bryndza podhalańska ChNP i redykołka ChNP . Bardzo rzadko mam okazję kupić, czy zjeść oryginalną
bryndzę, która jest sezonowa i dostępna tylko latem. Już łatwiej jest z redykołką, czy
oscypkiem. A
oscypek z
jagnięciną łączy się świetnie!
Na bardzo polski obiad, którym można przyjąć zagranicznych gości, zaproponowałam kotleciki jagnięce marynowane w
czosnku i
rozmarynie z
orzechowym ciastkiem z pęczaku, fantastycznym musem z duszonych w cydrze jabłekz
rozmarynem i chrupiący
chips z
oscypka .To trzeci z przepisów, które zaproponowałam w konkursie Poland at Expo, w którym polscy i włoscy autorzy blogów kulinarnych zapraszają do stołu i gotują z
polskich najlepszych produktów. KONIECZNIE zajrzyjcie na stronę konkursu, wspaniałe smaki i naprawdę piękne propozycje dań. Tyle inspiracji!
Lubię takie połączenia smaku na talerzu – słony, słodki, chrupiący, soczysty . To z pomysł na obiad pokazujący bogactwo polskiej kuchni, a jednocześnie naprawdę prosty do zrealizowania nawet przez niezbyt wprawną kulinarnie osobę. W chrupiącym
ciastku są jesienne,
młode orzechy, polski
czosnek i moja ukochana gruba
kasza pęczak gotowana bez
soli.
Jagnięcina jest aromatyzowana jedynie
czosnkiem,
rozmarynem i
pieprzem. Całość świetnie łączy mus z
rozmarynowych jabłek duszonych w cydrze i chrupiący, intensywnie słony
chips z
oscypka.
Chips z
oscypka z duszonym w cydrze
jabłkiem to absolutnie rewelacyjna kompozycja smaków!I wiecie co, udało mi się to danie przygotować zupełnie bez
soli, ograniczenie
soli w kuchni idzie mi coraz lepiej, a Wam? zerknijcie do zakładki " mniej
soli " po więcej inspiracji.Kotleciki jagnięce z chrupiącym pęczakiem, musem z
jabłka i
oscypkiem250g ugotowanej
kaszy pęczak*4 ząbki
czosnku50g wyłuskanych
młodych orzechów włoskich2 małe
jajka50g
mąki ziemniaczanejZ
orzechów zdejmij białą błonkę i zmiksuj je z
czosnkiem w blenderze na grube okruchy. Wymieszaj z ugotowaną i przestudzoną
kaszą pęczak,
jajkiem i
mąką ziemniaczaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką nieregularne
ciasteczka (powinno wyjść 8 sztuk). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 10-15 minut, aż
ciastka będą złociste.8 kotlecików jagnięcych z
jagnięciny podhalańskiej** z kostką4 gałązki
rozmarynu50ml
oliwy z oliwek extra virgin3 ząbki
czosnkuczarny pieprz młotkowany
Czosnek pokrój na plasterki i wymieszaj z igiełkami
rozmarynu i
oliwą z oliwek, włóż do
oliwy kotleciki i odłóż do marynowania na 2 godziny. Tuz przed smażeniem wyjmij kotleciki z
oliwy, ususz ręcznikiem papierowym i posyp
pieprzem młotkowanym.
Oliwę przecedź przez sito. Smaż kotleciki na 1 łyżce aromatyzowanej
oliwy po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż do piekarnika rozgrzanego do 120°C na ok 5-6 minut.500g
jabłek200ml cydru Chyliczki Stary Sadgałązka
rozmarynuJabłka obierz, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondla. Dodaj całą gałązkę
rozmarynu i duś pod przykryciem ok 10 minut, aż
jabłka zmiękną.
Potem wlej cydr i duś bez przykrycia na niewielkim ogniu, aż
jabłka zmienią się w mus. Usuń
rozmaryn, a
jabłka przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze na gładki mus.kilka plastrów
oscypkaCienkie plastry
oscypka pokładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz ok 5 minut, aż zrobią się złociste. Możesz je też podsmażyć na suchej patelni przez ok 1-2 minuty z każdej strony.Na talerzu wykładaj
ciastka z pęczaku i kotleciki jagnięce koniecznie dodaj
mus jabłkowy i
chipsy z
oscypka. Muszę Wam przyznać, że połączenie słonego, smażonego
oscypka (lub w formie
chipsa) i musu z
jabłek mnie absolutnie zaczarowało. Już nigdy, przenigdy nie dam się namówić na smażonego
oscypka, czy redykołkę z
żurawiną.
Jabłko, tylko
jabłko duszone, a najlepiej z cydrem, absolutnie boskie!.Moja córka zażyczyła sobie "pół spiżarni" takiego musu z
jabłek.* tu zerknij po szczegóły jak ugotować idealnie sypką
kaszę pęczak** wiem,
jagnięcina podhalańska to ideał, ale możesz użyć innej dobrej polskiej
jagnięciny