ßßß Cookit - przepis na Jaglanki na śniadanie, bardzo dobre

Jaglanki na śniadanie, bardzo dobre

nazwa

Wykonanie

Te jaglanki są pyszne, chrupiące i ciekawe w smaku. Ta porcja nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić ze szklanki kaszy jaglanej. Wystarczy wtedy na 4 osoby.
Przepis na thermomix na dole.
Kaszę można przygotować wieczorem, wtedy placuszki będą szybciej na śniadanie.Zagotować cały czajnik wody.
Przygotowanie kaszy – dobrą teflonową patelnię rozgrzać i wsypać na nią kaszę. Prażyć tak długo aż poczujecie intensywny zapach i kasz zacznie brązowieć. Nie musi być brązowa, tylko na dnie musicie zauważyć że ziarenka zaczynają zmieniać kolor. Cały czas trzeba mieszać. Zdjąć kaszę na sitko i przelać wrzącą wodą, co jakiś czas potrząsnąć sitkiem. Ponownie zalać wodą. Czajnik wody podzielić na trzy takie części. Dokładnie odcedzić.
Gotowanie kaszy – do garnuszka wlać mleko i dodać kaszę, cukier,szczyptę soli. Gotować, mieszając na małym ogniu aż kasza będzie miękka, około 20 minut.
Do ugotowanej kaszy dodać miód, wymieszać i odstawić do ostudzenie. Do zimnej kaszy dodać jajko,esencję waniliową, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszać dokładnie.
Smażenie – nagrzać patelnię, wlać trochę oleju i nałożyć dużą łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Placuszki smaży się bardzo dobrze, nie wymagają ciągłego podlewania olejem podczas smażenia. Wystarczy co kilka patelni naoliwić oliwą.
Podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Można dodać owoce.
Wykonanie w thermomix
kaszę uprażyć jak wyżej w opisie
do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przygotowaną kaszę i sól, esencję waniliową, cukier, gotować 20 minut, temperatura 100 C, obroty 2 do momentu aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i gotować dalej aż czas pokaże że jest koniec.
Wyjąć kaszę z naczynia dodać miód, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, wyjmując z naczynia szybciej kasza ostygnie
ponownie włożyć kaszę do naczynia, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, wymieszać czas 5 sekund, obroty 3
smażyć jak wyżej
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/jaglanki-na-sniadanie-bardzo-dobre