Wykonanie
Te jaglanki są pyszne, chrupiące i ciekawe w smaku. Ta porcja nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić ze szklanki
kaszy jaglanej. Wystarczy wtedy na 4 osoby.Przepis na thermomix na dole.
Kaszę można przygotować wieczorem, wtedy placuszki będą szybciej na śniadanie.Zagotować cały czajnik
wody.Przygotowanie
kaszy – dobrą teflonową patelnię rozgrzać i wsypać na nią
kaszę. Prażyć tak długo aż poczujecie intensywny zapach i
kasz zacznie brązowieć. Nie musi być brązowa, tylko na dnie musicie zauważyć że ziarenka zaczynają zmieniać kolor. Cały czas trzeba mieszać. Zdjąć
kaszę na sitko i przelać wrzącą
wodą, co jakiś czas potrząsnąć sitkiem. Ponownie zalać
wodą. Czajnik
wody podzielić na trzy takie części. Dokładnie odcedzić.
Gotowanie
kaszy – do garnuszka wlać
mleko i dodać
kaszę,
cukier,szczyptę
soli. Gotować, mieszając na małym ogniu aż
kasza będzie miękka, około 20 minut.Do ugotowanej
kaszy dodać
miód, wymieszać i odstawić do ostudzenie. Do zimnej
kaszy dodać
jajko,esencję
waniliową,
mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszać dokładnie.Smażenie – nagrzać patelnię, wlać trochę
oleju i nałożyć dużą łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Placuszki smaży się bardzo dobrze, nie wymagają ciągłego podlewania
olejem podczas smażenia. Wystarczy co kilka patelni naoliwić
oliwą.Podawać ze słodką lub kwaśną
śmietaną. Można dodać
owoce.
Wykonanie w thermomix
kaszę uprażyć jak wyżej w opisiedo naczynia miksującego wlać
mleko, dodać przygotowaną
kaszę i
sól, esencję
waniliową,
cukier, gotować 20 minut, temperatura 100 C, obroty 2 do momentu aż
mleko się zagotuje. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i gotować dalej aż czas pokaże że jest koniec.Wyjąć
kaszę z naczynia dodać
miód, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, wyjmując z naczynia szybciej
kasza ostygnieponownie włożyć
kaszę do naczynia, dodać
mąkę ziemniaczaną i pszenną,
jajko, wymieszać czas 5 sekund, obroty 3smażyć jak wyżej