ßßß Cookit - przepis na Ciasto Opera

Ciasto Opera

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
cukier 250 gramów
mąka tortowa 60 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
miód akacyjny 100 gramów
woda 30 mililitrów
czekolada mleczna 600 gramów
masło 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto: jajka o temperaturze pokojowej ubić z cukrem na puch i wymieszać z przesianymi obiema mąkami. Podzielić ciasto na 3 równe porcje. Duża blachę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papier na grubość 1,5 cm. Piec każdy placek osobno przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, wystudzić.
Polewa miodowa: zagotować miód z wodą, śmietanę podgrzać i dodać do niej miód oraz drobno pokrojona czekoladę, mieszając, aż składniki się połączą. Ostudzić do 32 stopni i dodać miękkie masło i wymieszać.
Biszkopty przekrawać w poprzek na pół, aby stworzyć 6 równych warstw. Przełożyć je miodowa polewą i posmarować nią również wierzch ciasta.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11868/Ciasto-Opera