Dawno nie było na blogu przepisu na sernik . Ten z orzechami, pachnący miodem można podać na Wielkanoc, jak i do niedzielnej kawy.600 g sera do serników150 ml śmietany kremówki 30%150 g cukru100 g orzechów włoskich4 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej2-3 łyżki płynnego mioduSer, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i kremówkę wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. Sernik wstawiamy na 60-65 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 20-25 minutach smarujemy wierzch sernika miodem. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.