Wykonanie
Składniki:*spód- 100g
płatków owsianych- 2 łyżki
miodu- 100g posiekanych
orzechów włoskich- 50g
masła- 1 łyżka
brązowego cukru*na masę
serową- 2
jajka- 500g
ricotty- 80g
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej*dodatkowo- 1 łyżka
masła- 2 łyżki
miodu- 60g posiekanych
orzechów włoskich-
figi (użyłam odmiany kaktusowej)Sposób przygotowania:1. Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią
płatki owsiane, które polewamy 2 łyżkami
miodu, wkładamy do piekarnika na 15 min. w 170 stopniach (co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły). Po tym czasie dodajemy
orzechy i wkładamy do na jeszcze 5 min. Następnie całość studzimy i mielimy na drobno. Później dodajemy roztopione
masło,
cukier, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy (równomiernie dociskamy, by całość tworzyła zwartą masę), wkładamy na kilka minut do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.2.
Ser miksujemy z
cukrem, następnie dodajemy stopniowo
jajka,
mąkę, nadal miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przelewamy do schłodzonej formy z
orzechowym spodem.3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na dolną półkę naczynie z
wodą, a wyżej ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., a następnie 60 min. w 150 stopniach. Gotowy sernik studzimy w lekko otwartym piekarniku, później wkładamy na kilka godzin do lodówki.4. Na końcu dekorujemy posiekanymi
orzechami włoskimi, polewamy
miodem i układamy
figi.Inspiracja:everydayflavours