Wykonanie
Sernik w bardzo świątecznym klimacie. Jest delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach...
spód:170 gramów
ciasteczek zbożowych70 gramów stopionego
masła2 kopiaste łyżki ciemnego
kakaomasa serowa:1 kg
sera w wiaderku (powyżej 15% tłuszczu)5
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 gramów masy krówkowej0,5 szklanki
cukru (optymalnie brązowego)100 gramów stopionego, schłodzonego
masła1 łyżka
przyprawy do piernika
orzechy w karmelu:250 gramów średnio posiekanych
włoskich orzechów (sypnęłam też garść siekanych
migdałów)5 łyżek
miodu180 gramów
cukru (optymalnie brązowego)150 gramów
masłaSer i
jaja wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem by nabrały temperatury pokojowej.
Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy
kakao i przesiewamy wszystko razem.
Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z
ciasteczkami i
kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą
ciasteczkową, dociskając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Twaróg przekładamy do głębokiej miski, dodajemy tłuszcz i
cukier, ucieramy na gładką masę, następnie wbijamy całe
jaja (wszystkie na raz), masę
krówkową i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Potem wsypujemy
przyprawę do piernika i
mąkę ziemniaczaną, znów ucieramy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę
serową wylewamy na ostudzony
ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (środkowy poziom, funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 75 minut. Sernik ma być ścięty, nie przypieczony.UWAGA: Jeśli sernik po bokach zacznie nam zbyt wyrastać do góry, wtedy obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy dalej.UWAGA: Prawidłowe "ścięcie" się sernika określa się na podstawie wyglądu środka powierzchni ciasta. Ma ona być napięta i sprężysta (możemy to sprawdzić dotykając końcówką wykałaczki), powierzchnia ma lekko "sprężynować.Sernik studzimy przez pierwsze 30 minut przy zamkniętych drzwiach piekarnika, następnie uchylamy je lekko, zostawiamy na kolejne 40 minut, dopiero
potem wyjmujemy ciasto na blat kuchenny.Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową wkładamy go do lodówki i schładzamy porządnie.Następnie zabieramy się za masę
orzechową.W rondlu rozpuszczamy
masło z
miodem i
cukrem, wsypujemy
orzechy, mieszamy, masa ma oblepić
orzechy.Po około 10 minutach wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).
Zajadamy ze smakiem :)