ßßß
Składniki:5 jajek450 g mąki pszennej250 g miodu2 szklanki dyni utartej na drobnych oczkach2 łyżki kakao20 g przyprawy do piernika2 łyżeczki sody1 szklanka cukru4 łyżki karmelu *100 g masła100 g mielonych orzechów (mnie orzechy włoskie i migdały)Wykonanie:Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski.Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Do masy maślano – żółtkowej dodajemy na przemian mąkę z przyprawami, orzechy i marchewkę. Pod koniec ucierania dodajemy miód, karmel i ubitą pianę z białek.Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone – czas pieczenia może się zmieniać w zależności od wysokości foremki.*karmel otrzymujemy podgrzewając na patelni ok. 1/3 szklanki cukru, gdy cukier się roztopi i będzie miał ciemnozłoty kolor dodajemy go do ciasta. Ja zamiast karmelu dodaję ciemną melasę.
/wydrukuj przepis/