ßßß
Składniki:800 g mąki pszennej300 g cukru pudru100 g mielonych orzechów10 g sody200 g masła (w temperaturze pokojowej)4 jajka1/3 szklanki miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao
Wykonanie:Masło, miód i cukier ucieramy w robocie. Kiedy masa ładnie się połączy dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. W drugiej misce mieszamy mąkę, orzechy, sodę, przyprawy i kakao. Stopniowo dodajemy sypkie składniki do masy mieszając na niskich obrotach. Gotową masę zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy, pozwalamy masie się ocieplić. Ciasto wałkujemy na powierzchni posypanej mąką. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 200 stopniach przez około 5 - 7 minut. Studzimy przez chwilę na blaszce, a potem na kratce. Zimne pierniczki przechowujemy w puszce. Może je polukrować.
