ßßß
3 średnie jabłka3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej1 duże jajogarść orzechów włoskich1 łyżeczka cukru, jeśli jabłka kwaśneszczypta solikilka łyżek oleju do smażeniaSos jogurtowy do placków deserów szybki i prosty150-200 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka mioduPrzygotowanie: Składniki dobrze mieszamyPrzygotowanie placków z jabłek1. Płatki owsiane i posiekane orzechy płuczę pod bieżącą wodą a potem jeszcze opłukuję wrzątkiem i osączam. Przed dodaniem do startych jabłek płatki owsiane uciskam na sicie, żeby dobrze pozbyć się nadmiaru wody.2. Mieszam wszystkie składniki i układam placki na podgrzanym oleju. Smażę około 2 minut. Placki smażą się szybciej niż ziemniaczane, dlatego trzeba zmniejszyć ogień, żeby nie rumieniły się raptownie. Osaczam na bibule z nadmiaru tłuszczu i gotowe.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika