ßßß
Składniki:- 4-5 dużych jabłek,- 1/2 łyżeczki cynamonu,- 2 jajka,- szczypta soli,- 300 ml jogurtu naturalnego,- 140 g mąki pszennej,- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki cukru,- masło klarowane lub olej do smażenia,- opcjonalnie: cukier puder do posypania i/lub konfitura.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy (białka) na sztywną pianę z dodatkiem soli. Zostawiamy. W drugiej misce łączymy za pomocą miksera: żółtka, przesiane mąki, cukier, jogurt. Zawartość obu misek mieszamy w jednej za pomocą łyżki.Jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd, kroimy na dowolne kawałki (mogą być na ćwiartki, i jeszcze na pół). Mieszamy w misce z cynamonem (jak na zdjęciu poniżej). Zanurzamy w misce z ciastem. Kawałki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do złotego koloru z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem lub/i konfiturą. Smacznego!