ßßß
Tarta, to kruche ciasto z nadzieniem wywodzące się z Francji. Tarta jabłkowa, choć dość prosta w wykonaniu, jest bardzo efektowna i, co istotniejsze, pyszna.Do upieczenia ciasta potrzebować będziesz specjalnej formy z karbowanym brzegiem (polecam silikonową).Do ciasta potrzebujesz:- 250g mąki- 120g masła- 60g cukru- małego jajka- szczypty soli- 3 jajek- 4-5 dużych jabłek
Następnie włóż formę do ROZGRZANEGO WCZEŚNIEJ do temperatury 190 stopni C piekarnika; najlepiej użyć termoobiegu. Ciasto piecz około 15-20 minut (zależnie od programu i piekarnika), aż przestanie być miękkie (można zrobić wykałaczką kilka dziurek na środku by nie pęczniało podczas pieczenia). Nie należy przejmować się tym, że ciasto nie jest całkiem twarde, gdyż stwardnieje stygnąc. Po tym czasie, ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wypełnij je gotowanymi jabłkami, zalej sosem, ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłka i posyp je odrobiną cynamonu i brązowego cukru.Tak przygotowaną tartę piecz do lekkiego zarumienienia 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (należy uważać by nie przypalić jabłek). Gdy ostygnie, wstaw ją na kilka godzin do lodówki.Smacznego!!!