Wykonanie
Ciasto, na które dzisiaj zapraszam jest kwintesencją jesieni są w nim bowiem
jabłka i
orzechy. Jest dość zwarte i jednym kawałkiem można zaspokoić pragnienie słodkiego ale jest też wciągające więc po chwili sięgniecie po nie ponownie.
Składniki:1/2 szklanki
oleju100 ml
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru2
jajka320 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/4 szklanki
orzechów włoskich2 średnie kwaśne
jabłkaOrzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę z
solą i proszkiem wymieszać.
Jajka ubić z
cukrem na puszysta pianę. Dodać
jogurt i
olej, dokładnie zmiksować. Przesiać
mąkę, dodać
orzechy i starte i odciśnięte
jabłka. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)