Wykonanie
Ciasto
orzechowo-
jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym
stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że skusicie się do upieczenia tego wypieku.Polecam :)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na blachę o wymiarze 25x25cm2 szklanki
mąki pszennej, przesianej3 duże
jajka1 szklanka
cukrupół szklanki
olejuszklanka
orzechów włoskich, pokrojonych4-6
jabłek (najczęściej używam 4)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyWykonanie:1.
Jajka ubij z
cukrem na kremową i puszystą masę.2. Stopniowo dodawaj
mąkę wraz z
sodą i proszkiem. Miksuj na najmniejszych obrotach.3. Następnie stopniowo dodawaj
olej.4. Na końcu wmieszaj pokrojone
orzechy i pokrojone w kostkę
jabłka.5. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni.6. Zimne ciasto polej
polewą czekoladową (przepis) i posyp
orzechami.Smacznego :)