Wykonanie
To ciasto znają chyba wszyscy. Rudobrązowa, pełna
orzechów i
jabłek wiewiórka powinna być obowiązkowym punktem w planie jesiennych wypieków. Moim zdaniem idealnie wpisuje się w październikową aurę. Ma w sobie coś z jabłecznika i bardzo dużo z keksu. Oprócz
orzechów można dodać do niej
suszone owoce i
bakalie. Moja wersja jest skromna, bliska amerykańskiemu oryginałowi. Wiewiórka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Wówczas staje sie bardziej orzechowa w smaku niż kiedy jest jeszcze ciepła, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki na formę keksówkę o dł. 28 cm:4 średnie
jabłka1,5 szklanki łuskanych
orzechów włoskich2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju lub 125g rozpuszczonego i wystudzonego
masła4 średnie
jaja lub 3 w rozmiarze XL2 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z
cynamonem.
Orzechy siekamy, również niezbyt drobno. Całe
jaja ucieramy z
cukrem. Wsypujemy partiami
mąkę. Dodajemy
proszek do pieczenia oraz
sodę, a na końcu wlewamy
olej lub
masło. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy
orzechy i
jabłka. Całość starannie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ca 60 minut w temp. 180C.Życzę Wam smacznego! :-)