Wykonanie
Przedstawiam przepis na ekspresowe wykonanie bardzo smacznego ciasta. Polecam dla wszystkich zwolenników
jabłek,
bakalii oraz wilgotnych, keksowych wypieków.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru0,5 szklanki
oleju1 opakowanie
cukru wanilinowego (16g)1 szklanka
bakalii (w tym przypadku: mieszanka studencka +
żurawina + posiekane
migdały)4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3-4 obrane i pokrojone w kawałki
jabłkaWykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do miski (zaczynając od
mąki, a
potem proszku) i mieszamy łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką formy keksowej. Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok 45 minut, (należy sprawdzać patyczkiem, czas może być dłuższy lub krótszy, w zależności od mocy piekarnika).Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, kroimy w plastry i konsumujemy ;)
Smacznego :)