Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 4 duże
jabłka- 1/3 szklanki
oleju- 1 szklanka
cukru- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 4
jajka- 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich*na polewę- 100g
gorzkiej czekolady- 1 łyżka
masła- 100ml
śmietany 30%Sposób przygotowania:1.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z
olejem,
cukrem i odstawiamy na 2 godz.2. Po tym czasie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą,
orzechy,
jajka, wszystko mieszamy, wykładamy na średnią blaszkę (ok.20x30cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka), studzimy.3.
Śmietanę zagotowujemy z
masłem, następnie zdejmujemy z palnika, wsypujemy połamaną
czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia, do jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na wystudzony placek, wkładamy do lodówki, by zastygła.