Wykonanie
Dzisiaj pokażemy Wam, jak zrobić
dyniowe babeczki!A zrobił je... NASZ BRAT, który ma 7 lat!! :DPrzygotowałyśmy mu składniki i z naszymi wskazówkami przygotowywał przepyszne babeczki. To był Jego pierwszy wypiek i mamy nadzieję, że zaraziłyśmy go naszą pasją. :)Składniki na babeczki:3/4 szklanki puree z dyni8 łyżek pokrojonych
orzechów włoskich1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
oleju3
jaja średniepół łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1/2 szklanki startego
jabłkaSkładniki na polewę karmelową:1/2 szklanki
cukru3 łyżki
wody1 łyżka
masła1/4 szklanki
śmietany kremówkiPrzygotowanie babeczek:Wymieszaj suche składniki w jednej misce -
orzechy włoskie,
mąkę pszenną,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól.W drugiej misce wymieszaj mokre - puree,
olej,
jaja,
jabłko.Do mokrych dodaj suche i wymieszaj (mogą byc grudki).Do papilotek nakładaj ciasta do 3/4 wysokości.Włóż do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 20 minut do tzw. suchego patyczka.Przygotowanie polewy:Na rozgrzaną patelnię dodaj
cukier i
wodę i czekaj aż
cukier się rozpuści i będzie miał złotobrązowy kolor.Dodaj
masło, a po chwili, gdy
masło się rozpuści,
śmietankę. Wymieszaj i udekoruj babeczki. ;)Smacznego! :)