Wykonanie
Pyszne
ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie
ciasteczka zaproponowała Joanna ..Kombinacja
bakalii dowolna...u mnie
czekolada i
morwa suszona...a na dodatek dodałam
cukier i
mąkę kokosową...pyszne były...

1 kostka
masła (200g)1 szkl.
cukru [ u mnie 3/4 szkl.
cukru białego i 1/4 szkl.
cukru kokosowego ]1 mały
cukier wanilinowy (16g) [ 1 łyżka ekstraktu
waniliowego]1
jajko (całe)½ łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 ½ szkl.
mąki pszennej [ u mnie 2 szkl.pszennej i 1/2 szkl.
mąki kokosowej ]1 łyżka gęstej
śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta
czekoladasuszone owoce morwy czarnej
Masło utrzeć z
cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać
jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (
mąka,
soda,
sól)
póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej
śmietany.Na końcu dodać pokrojoną w kostkę
czekoladę , dowolne dodatki wedle gustu], a następnie wymieszać łyżką .Z masy
ciasteczkowej formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż
ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy
ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować
ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić.




Razem ze mną
ciasteczka piekły:IwonkaEwaJoasiaJoanna