Wykonanie
Poziom trudnościCzasem, w wolny dzień, gdy pogoda nie sprzyja wyjściu z domu, robię jakąś smaczną przekąskę na poprawę humoru. Dziś moi najbliżsi wyprosili kruche maślane
ciasteczka. Chcieli, żebym wreszcie wypróbowała stempel, który kupiłam w sklepie z akcesoriami do pieczenia „Bake-Shop”.

N ie dałam się długo prosić.Z napisem czy bez, zdrowsze –
razowe lub mniej zdrowe – z gładkiej
pszennej mąki,
ciastka te mają cudowny
maślany smak. Na pewno je polubicie!Poniżej są zdjęcia
ciastek z dodatkiem
mąki razowej.

Na pozostałych zdjęciach są
ciastka zrobione z
mąki pszennej bez dodatku razowej.Porcja na 30
ciastekSkładniki:500 g
pszennej mąki (można zrobić zdrowszą wersję z dodatkiem
pszennej mąki razowej – 250 g zwykłej
mąki i 250 g razowej)200 g
masła150 g
cukru2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliśmietana (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski. Dodać
cukier,
jajka, ekstrakt
waniliowy i
sól. Do tego wkroić (odcinać nożem małe kawałki) zimną kostkę
masła.

Następnie wszystko szybko wyrobić.

Gdyby ciasto okazało się za suche dodać łyżeczkę (lub więcej)
śmietany, gdy jest zbyt mokre dosypać więcej
mąki. Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do
torebki foliowej i odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, następnie podzielić na około 30 porcji (małych kulek). Blachę wyłożyć papierem, ułożyć kulki.

Każdą kulkę rozgnieść stemplem, lub przy pomocy naczynia z płaskim dnem. Piekarnik rozgrzać do 180°C (nie używać termoobiegu, tylko grzałki dolną i górną).

Blachę z
ciastkami wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec
ciastka około 20-25 minut (aż
ciastka będą rumiane).

Przestudzone
ciastka zdjąć z blachy i na tym samym papierze piec kolejną partię.

Smacznego!