Wykonanie
Masz ochotę na coś słodkiego i chrupiącego? A może właśnie przyszli do Ciebie goście z niezapowiedzianą wizytą, a Ty nie masz czym ich poczęstować? Szybkie
ciastka z kawałkami
czekolady to świetny deser na taką okazję! Małe, na jeden kęs, perfekcyjnie pasują do
kawy i
lodów, a do tego przygotowuje się je bardzo szybko! Sprawdź ten przepis, a na pewno na stałe zagości w Twoim menu!Te
ciasteczka po upieczeniu są bardzo chrupkie, jednak wystarczy, że kilka godzin
spędzą w zamkniętym pudełku, a nabiorą miękkości i delikatności. Kawałki
czekolady razem z cudownie pachnącą
wanilią stanowią połączenie doskonałe. Nawet nie próbuj się im oprzeć – nie warto!Są szybkie, bo przygotowuje się je nawet w 10 minut. W piekarniku muszą spędzić kolejne 10 minut. Dowiedz się czego potrzebujesz do zrobienia szybkich
ciastek z kawałkami
czekolady!Składniki:200 g
masła z minimum 82% tłuszczu,¾ szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,2
jajka rozmiar M,3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej,¾ łyżeczki
soli,1 tabliczka
czekolady mlecznej E.Wedel,⅔ łyżeczki
sody oczyszczonej.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jeśli chcesz, żeby Twój dom napełnił się aromatem
wanilii i
mlecznej czekolady to ten przepis jest dla Ciebie. Idealna przekąska jest na wyciągnięcie ręki! Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Przygotowanie:
Masło i
cukier umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą,
maślaną masę.
Czekoladę pokrój bardzo drobno, na małe kawałeczki.Dodaj
jajka i
wanilię do
maślanej masy, a następnie zmiksuj składniki.
Mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną i
sól przesiej do naczynia z
ciastem.Dodaj także pokrojoną
czekoladę.Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej kuli.Przygotuj blachę – wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Możesz posmarować jej powierzchnię
masłem, aby papier się przykleił.Zwilż ręce. Nabierz łyżką ciasto i uformuj z niego kulkę.Połóż kulkę ciasta na blasze i spłaszcz grzbietem dłoni. Zrób tak z całym pozostałym
ciastem.Piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza aż
ciasteczka się zarumienią.Sięgnij po ten przepis, jeśli potrzebujesz smacznej przekąski do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie sprawdzą się także podczas uroczystości rodzinnych czy kinderbali – dzieci bardzo lubią proste i smaczne
słodycze.Możesz je także podarować komuś na prezent. Wystarczy, że zapakujesz
ciasteczka w ozdobną torebkę lub celofan, dodasz wstążkę i bilecik. To prawdziwy podarunek „od serca”.Chcesz urozmaicić nieco wygląd
ciasteczek z czekoladą? Zdecyduj się na kremową
polewę czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1 tabliczki
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.Pokrój
czekoladę i rozpuść ją w mikrofali lub kąpieli
wodnej. Ułóż
ciastka na kratce, a następnie polej je ciepłą masą i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, żeby
czekolada szybko stężała – włóż
ciastka do lodówki. Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-
czekoladowe-z-kawalkami-
czekolady-i-nadzieniem-dyniowym/