ßßß Cookit - przepis na Zakręcone bułeczki z twarogiem

Zakręcone bułeczki z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Kolejne Wypiekanie na śniadanie .. i kolejna pyszna propozycja od Pawła i Magdy.. Ja w sumie już kiedyś takie bułeczki piekłam , ale to było dawno temu i na blogu nie ma przepisu...a warto je zrobić ...polecam..ja nie miałam twarogu, więc dałam serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę rabarbaru..pycha.. na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli na nadzienie:
500 g twarogu [ u mnie 2 serki - brzoskwiniowy i straciatella]
1 jajko [ nie dałam]
2 łyżki cukru waniliowego
rabarbar
dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie -posmarować serek i posypać drobno pokrojonym rabarbarem. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Razem ze mną bułeczki wypiekali:
Paweł - Chleby.info
Iza- Smaczna pyza
Lidia - zdjęcie na FB
Joanna - Różowa kuchnia
Zuzanna - Glikoland
Alina - Ala piecze i gotuje
Paulina - Czarna Oliwka
Joanna - Grunt to przepis
Kasia - Mia cucina
Magda - Z miłości do słodkości
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/zakrecone-bueczki-z-twarogiem.html