Wykonanie
Kolejne Wypiekanie na śniadanie .. i kolejna pyszna propozycja od Pawła i
Magdy.. Ja w
sumie już kiedyś takie bułeczki piekłam , ale to było dawno temu i na blogu nie ma przepisu...a warto je zrobić ...polecam..ja nie miałam
twarogu, więc dałam
serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę
rabarbaru..pycha.. na rozczyn:125 ml
mleka25 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru na ciasto:340 g
maki tortowej40 g
masła2
żółtka1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soli na nadzienie:500 g
twarogu [ u mnie 2
serki -
brzoskwiniowy i straciatella]1
jajko [ nie dałam]2 łyżki
cukru waniliowegorabarbardodatkowo1
jajko1 łyżka
mlekaPrzygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba]. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie -posmarować
serek i posypać drobno pokrojonym
rabarbarem. Złożyć dwa
razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym
jajkiem z 1 łyżką
mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.
Razem ze mną bułeczki wypiekali:Paweł -
Chleby.infoIza- Smaczna pyzaLidia - zdjęcie na FBJoanna - Różowa kuchniaZuzanna - Glikoland
Alina - Ala piecze i gotujePaulina -
Czarna OliwkaJoanna - Grunt to przepis
Kasia - Mia cucina
Magda - Z miłości do słodkości