ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z białym serem

Drożdżówki z białym serem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rurki z serem i szynką ...
Tarteletki z czekoladą i bezą »
Co jakiś czas biorę udział w wydarzeniu W ypiekanie na śniadanie Przepis jest Magdy i Pawła . To jest własnie ten moment. Dzisiaj powstaną pyszne drożdżówki z białym serem. To mój debiut więc mogą wyjść trochę inne :) Sami ocenicie :).Powiem tylko , że brak lukru i cukru pudru . Moja dieta trwa więc troszkę uboższe zrobiłam.
Składniki na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
składniki na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła ( dałam margarynę)
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
składniki na nadzienie:
500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki półtłustego twarogu)
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
od siebie dodałam 3 łyżki śmietany 18% , masa była za gęsta wiec po prostu przekombinowałam .
Wykonanie rozczynu:
Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek.
Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali)
Dodałam drożdże do mleka i cukier , wymieszałam do rozpuszczenia.
Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina.
Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta na bułeczki:
Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak).
Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę .
Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt .
Wykonanie masy twarogowej:
Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, cukier waniliowy i 3 łyżki śmietany.
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta.
Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście.
Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę.
Pokroiłam na 12 równych części .
Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca i nastawiłam go na 40 stopni , wyrosło znakomicie)
Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Bułeczki wyszły rewelacyjne. Następnym razem zrobię mniejszy prostokąt i bułeczki też zmniejsza się.
W wypiekaniu udział wzięli:
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Iza ze Smaczna Pyza
Paweł Chleby
Lidia bez bloga, ale zdjęcie TU
sobota, 23 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Drozdzowki-z-bialym-serem.html