Wykonanie
Tradycyjny dla naszego regionu wypiek. Popularny na weselach i rodzinnych uroczystościach. Przy przygotowaniu tego ciasta można spalić więcej kalorii niż przy killerze Chodakowskiejale efekt wart jest zachodu. Warto kupić kilka butelek
mleka przed degustacją.Składnikiciasto1kg
mąki0,5 szkl
cukru0,5l
mleka0,5
masła (w ostateczności
margaryny)2
jajka2
żółtka10 dag
drożdży ((1 kostka))
cukier waniliowysólkruszonka2 łyżki
mąki1 łyżka
cukru1 łyżka
masłasólSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać
mleko, dodając łyżkę
cukru i
mąki. Do ciepłego
mleka dodać
drożdże i odstawić na chwilę aż rozczyn podwoi objętość.Krok 2Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać 20 minut intensywnie zagniatając. Bez oszukiwania, bo nie wyjdzie ;)Krok 3Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i odstawić w ciepłe miejsce aż trochę wyrośnie.Krok 4Piec około godziny obserwując pod koniec kiedy będzie zarumienione.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Drożdżówka (pieróg
drożdżowy), 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisy
Drożdżówka z
rodzynkami i kruszonkąPierekaczewnikŚwiąteczna brioszka z
makiemBułeczki
drożdżowe z
czekoladowym nadzieniemBułeczki na parze