ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka (pieróg drożdżowy)

Drożdżówka (pieróg drożdżowy)

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny dla naszego regionu wypiek. Popularny na weselach i rodzinnych uroczystościach. Przy przygotowaniu tego ciasta można spalić więcej kalorii niż przy killerze Chodakowskiej
ale efekt wart jest zachodu. Warto kupić kilka butelek mleka przed degustacją.
Składniki
ciasto
1kg mąki
0,5 szkl cukru
0,5l mleka
0,5 masła (w ostateczności margaryny)
2 jajka
2 żółtka
10 dag drożdży ((1 kostka))
cukier waniliowy
sól
kruszonka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
sól
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzać mleko, dodając łyżkę cukru i mąki. Do ciepłego mleka dodać drożdże i odstawić na chwilę aż rozczyn podwoi objętość.
Krok 2
Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać 20 minut intensywnie zagniatając. Bez oszukiwania, bo nie wyjdzie ;)
Krok 3
Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i odstawić w ciepłe miejsce aż trochę wyrośnie.
Krok 4
Piec około godziny obserwując pod koniec kiedy będzie zarumienione.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Drożdżówka (pieróg drożdżowy), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Podobne wpisy
Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką
Pierekaczewnik
Świąteczna brioszka z makiem
Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem
Bułeczki na parze
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5809/drozdzowka-pierog-drozdzowy