Wykonanie
Pewnego dnia nabrałam ochoty na upieczenie drożdżówek z
twarogiem - takich najzwyklejszych jakie można zakupić w każdej piekarni. Poszperałam w
sieci i znalazłam przepis na zakręcone bułeczki z
serem. Niestety dziś nie pamiętam już z jakiej strony on pochodził. Z racji, że nie zapamiętałam go dokładnie, postanowiłam stworzyć swoją wersję. Bułeczki są miękkie i puszyste jak
ciasto drożdżowe a zarazem delikatnie kruche. Doskonałe połączenie zakręconego ciasta z
twarogiem i
cytrynowym lukrem sprawia, że przestają być jedynie zwykłą drożdżówką z
twarogiem.
Składniki na ciasto:- 3 szklanki
mąki- 50g
drożdży świeżych- 60 g
masła lub
margaryny- 0,5 szklanki ciepłego
mleka- 1/3 szklanki
oleju- szczypta
soli- 2
żółtka- 0,5 szklanki
cukru + łyżka do zaczynu
drożdżowego- opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na masę
twarogową:- 200 g
twarogu- opakowanie
cukru waniliowego- 1
jajkoPrzygotowanie:Z odrobiny
mleka,
mąki, łyżki
cukru i
drożdży zrobić zaczyn
drożdżowy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie sprawiało wrażenie kruchego, lekko twardawego i tłustego. Takie ma być. Wyrobić ciasto ile sił, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Twaróg wymieszać z
cukrem i
jajkiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim równo masę
twarogową i przełożyć według instrukcji. Pokroić na 12 równych kawałków, każdy kawałek okręcić wokół osi aby powstał świderek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polukrować lukrem
cytrynowym (pół szklanki
cukru pudru, 2 łyżeczki
soku z cytryny, odrobinka
wody do uzyskania pożądanej konsystencji). Smacznego.