Wykonanie
Nostalgiczny wyglad i smak... Takie jadalam, gdy bylam dzieckiem... Przepis z rownie nostalgicznego zrodla ;)
Na ok. 20 sztuk:ciasto:500 g
maki50 g swiezych
drozdzy1 szklanka
mleka1
zoltko1
jajko50 g tluszcz (
margaryna,
maslo)50 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
solimasa serowa:250 g
tlustego bialego sera50 g
cukru1
zoltko1 opakowanie
cukru waniliowegododatkowo: 1
jajkoDo cieplego
mleka wkruszcy
drozdze, wsypac lyzke
cukru i lyzke
maki, wymieszac do rozpuszczenia
drozdzy, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 20 minut. Dodac pozostale skadniki ciasta (
Maslo rozpuszczone i wystudzone). Zgniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut- do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac okragla foremka lub szklana
krazki, uskladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15-20 minut.
Ser przetrzec przez sito lub zmielic, dodac pozostale skladniki masy serowej i wymieszac. W srodku wyrosnietych buleczek zrobic okragle zaglebienia, w ktore nalozyc mase serowa.
Posmarowac roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut na zloty kolor.
Przepis z ksiazki "Dobra kuchnia" wyd. Watra 1988r.