ßßß Cookit - przepis na Bulki z serem

Bulki z serem

nazwa

Wykonanie

Nostalgiczny wyglad i smak... Takie jadalam, gdy bylam dzieckiem... Przepis z rownie nostalgicznego zrodla ;)
Na ok. 20 sztuk:
ciasto:
500 g maki
50 g swiezych drozdzy
1 szklanka mleka
1 zoltko
1 jajko
50 g tluszcz (margaryna, maslo)
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
masa serowa:
250 g tlustego bialego sera
50 g cukru
1 zoltko
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: 1 jajko
Do cieplego mleka wkruszcy drozdze, wsypac lyzke cukru i lyzke maki, wymieszac do rozpuszczenia drozdzy, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 20 minut. Dodac pozostale skadniki ciasta (Maslo rozpuszczone i wystudzone). Zgniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut- do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac okragla foremka lub szklana krazki, uskladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15-20 minut. Ser przetrzec przez sito lub zmielic, dodac pozostale skladniki masy serowej i wymieszac. W srodku wyrosnietych buleczek zrobic okragle zaglebienia, w ktore nalozyc mase serowa.
Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut na zloty kolor.
Przepis z ksiazki "Dobra kuchnia" wyd. Watra 1988r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/01/Bulki-z-serem.html