Wykonanie
Pyszne, puszyste,
drożdżowe bułeczki z
serem i
truskawkami, polane
waniliową polewą.
Składniki5 pełnych szklanek
maki1,5 szkl
mleka2
jajka2
żółtka1/2 szkl
cukrucukier waniliowy1/2 łyżeczki
soli1/2 szkl roztopionego
masła50g
drożdżyNadzienie450g
sera białego tłustego1
żółtkocukier waniliowycukier i
sól do smaku400g
truskawekPolewa50g
białej czekolady3 łyżki
śmietany 30%1 łyżeczka
cukru waniliowegoSposób przygotowaniaW letnim
mleku rozpuścić
drożdże , dodać
cukier ,
sól ,
cukier waniliowy ,
jajka ,
żółtka , miksując dosypywać
mąkę . Rozpuszczone
masło wystudzić , porcjami dodawać do ciasta , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaDo
sera dodać
żółtko ,
sól ,
cukier kryształ i
waniliowy , wszystko dokładnie utrzeć ,
truskawki oczyścić , pokroić na mniejsze kawałkiWyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną
mąką stolnicę , podzielić na 2-3 części , wałkować prostokąty , smarować
serem , posypać pokrojonymi
truskawkami , zwinąć roladki , ciąć na mniejsze kawałki , układać tak , aby jedno miejsce cięcia było na spodzie drugie na górze , zostawić do wyrośnięcia .Piec 35-40minut w temp. 175*C
Czekoladę połamać , dodać
cukier waniliowy i
śmietanę , rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej . Na upieczonych i wystudzonych bułeczkach z polewy robić esy floresy