Wykonanie
Kto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym,
serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja.Pamiętam je z dzieciństwa,
potem ze szkolnego sklepiku. Tych z
serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu
mogę rozkoszować się ich smakiem. Już sie cieszę na jutrzejsze, niedzielne śniadanko. Będą pyszne do
cappuccino lub szklanki
mleka. Tym razem zamiast
twarogu użyłam
serka ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty.
Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej
cytryny. Aha, całość zwieńcza
cytrynowy lukier. Gorąco polecam!
Drożdżówki z
serem (
ricotta)Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość
mąki i innych składników):Ciasto:200 g
maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki
czemu ciasto ładnie trzyma formę)200 g
mąki ( luksusowej)155 ml
mleka25 g świeżych
drożdży3,5 łyżki drobnego,
białego cukru45 g
masła2 duże
żółtkaszczypta
soliNadzienie:600 g
twarogu(
serek ricotta, otarta skórka i sok z 1
cytryny)1
jajko3 łyżki
cukruPrzygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone
drożdże, ½ szklanki cieplego
mleka,
cukier i 2 łyżki
mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.W garnuszku, na małym ogniu, roztapiamy
masło, odstawiamy do przestygnięcia.Obie
mąki przesiewamy przez sitko, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wyrośniety rozczyn, roztopione
masło, roztrzepane
żółtka, resztę
mleka, pozostały
cukier i
sól. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta( około 10 minut). Jeśli ciasto jast za suche, można dodać odrobinę ciepłego
mleka. Gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Odsączony
serek ricotta przecieramy przez sitko, dodajemy skórkę i
sok z cytryny,
cukier i
jajko. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto składamy jak kopertę( prawą część do środka, lewć na prawą, dolną do środka i górną do środka). A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym
mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach okolo 33x60 cm. Placek smarujemy równomiernie nadzieniem
serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu.Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt)
ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm, po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez okolo 25 -30 minut. Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Lukier robimy mieszając ½ szklanki
cukru pudru z łyżką przefiltrowanego
soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki.
Razem ze mną wypiekali:Lidia - zdjęcie na FBPaweł
Chleby info.Bożena Moje domowe kucharzenieIza Smaczna pyzaJoanna Różowa kuchniaZuzanna Gliko
Alina Ala piecze i gotujePaulina
Czarna oliwkaJoanna Grunt to przepis
Magda Z miłości do słodkościEla W poszukiwaniuMarzena Kulinarne Szaleństwa ManiusiEwelina Stylowa kuchnia
Nina Gotuj - sam
Kasia Rozważania o kuchni i nie tylkoDanuta Moje wypieki i nie tylkoJoanna Notatki kulinarneJula Moja kuchnia
Basia Basia w kuchni