Wykonanie
Pizza ..ale całkiem inna..bo z patelni..i bez
drożdży..podobna pizza już jest na blogu.....ta jest szybsza do zrobienia ,,tylko smażymy na patelni bez żadnego zapiekania w piekarniku..pomysł podpatrzony tutaj .
2
jajka4 łyżki
śmietany4 łyżki
majonezu [
sosu czosnkowego ]2/3 szklanki
mąki (8-10 łyżek)szczypta
soliketchup,
majonez1
pomidor100 g
kiełbasy lub
salami100 g
sera żółtego lub
mozzarellaPrzygotować ciasto: lekko roztrzepać
jajka, dodać
śmietanę i
majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Dodać szczyptę
soli (można też dodać szczyptę
cukru).Pokroić w plasterki
pomidora i
kiełbasę. Zetrzeć
ser [ u mnie pokrojony w plasterki]. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną
oliwy [ u mnie bez
oliwy]. Wlać cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części.[ja po lekkim podsmażeniu przewróciłam na drugą stronę]. Posmarować ciasto po wierzchu
keczupem i
majonezem, położyć plasterki
szynki,
pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać
serem. Przykryć patelnię i smażyć przez kilka minut, aż
ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe a
ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund, a następnie wyłączyć go zupełnie, ale pizzę zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.