Wykonanie
Zupa fasolowa z dodatkiem
kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z
fasolą albo z
kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna.
25 dkg
białej fasoliziemniakikawałek
boczku wędzonegosmalec1 duża
cebula1
marchewka2
pory1
pietruszkarosół drobiowy5 dkg
kaszy jęczmiennej (perłówka)
sól,
pieprzlistek, ziele
majeranekWypłukaną
fasolę namoczyć na kilka godzin w wodzie.Rozgrzać
smalec, dodać drobno posiekaną
cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną
fasolę,
boczek i gotować na małym ogniu aż
fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone
ziemniaki,
kaszę i gotować do miękkości
ziemniaków.Przed podaniem przyprawić
solą i
pieprzem,
majerankiem.