Wykonanie
Zupa na rozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!!
Składniki:3-4 spore
ziemniaki2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera korzeniowego1
por1 szklanka
grochu20 dag
wędzonego boczkusólpieprz1 pełna łyżka
majerankuWykonanie:Namoczony i podgotowany
groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą
wodą i gotuję do miękkości. Dodaję obrane, starte na tarce i podsmażone na łyżce tłuszczu warzywa. Osobno podsmażam
cebulę, dodaję
boczek pokrojony w kostkę i wszystko razem przekładam do zupy. Gotuję przez kilkanaście minut, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. 2-3 łyżki wazowe nalewam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na gładka masę, w razie konieczności rozcieńczając zupą i tym zagęszczam całą pozostałą zupę.
SMACZNEGO!