ßßß Cookit - przepis na 1280. Szarlotka

1280. Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Kolejna szarlotka...pyszna i prosta...i ciut inna niż zwykłe szarlotki..
1 szkl.mąki
5 dkg cukru
1 jajko
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
1 kg jabłek
1 galaretka
1/2 szkl.cukru
0,75 l śmietany
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru Kupiec
Z jajka, margaryny, mąki , cukru i szczypty soli zagnieść ciasto, schłodzić.Rozwałkować w tortownicy i upiec na złoty kolor w temp.190 stopni.Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Udusić z cukrem, pod koniec dodać galaretkę.Wystudzić i wyłożyć na upieczony spód.Odstawić do lodówki.Śmietanę ubić z cukrem , dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Wymieszać i wyłożyć na zastygniętą masę z jabłek.Odstawić do lodówki.Dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/04/1280-szarlotka.html