dwa całe jajatrzy łyżki cukrucztery łyżki mąkiopakowanie cukru waniliowegołyżkę margarynyczubatą łyżeczkę proszku do pieczeniadwie paczki galaretkiopakowanie słodkiej lub kwaśnej śmietany3-4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynytruskawkiCiasto z galaretką i truskawkami - sposób przygotowania: Tłuszcz musimy lekko rozpuścić, dodać do tego jajka i cukier. Ubić następnie do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać całość do tortownicy, potem upiec spód na złoty kolor. Następnie musimy rozpuścić dwie paczki galaretki, ciepłe ciasto polać kilkoma łyżkami ciepłej galaretki, resztę wystudzić. Większe opakowanie słodkiej lub kwaśnej śmietany trochę ubić, dodać 3-4 łyżki cukru pudru do smaku. Dolać półtora do dwóch łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i podgrzanej.Śmietanę z żelatyną ubić, a następnie wstawić do lodówki do lekkiego ścięcia. Krzepnącą śmietanę wylać na zimne ciasto i wstawić do lodówki ponownie, by śmietana całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki na ciasto ze śmietaną wyłożyć ładne, duże truskawki czubkami do góry i zalać galaretką. Później znów wstawić do lodówki, by całość porządnie stężała i lekko się schłodziła.Uwaga! Ciasto cały czas musi być w tortownicy. Boki formy można zdjąć dopiero po wyjęciu całości z lodówki. Gotowe ciasto można udekorować na wierzchu bitą śmietaną.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?