Wykonanie
Był malinowy obłoczek i dlaczego by nie wykonać jagodowej wersji - tak sobie to wymyśliłam i wyszło pysznie i ciasto już znikło :), to ostatni przepis z
serii jagodowego sezonu :). Może pokuszę się jeszcze o coś, ale jak na razie zaspokoiłam swój apetyt na
jagody ;D.
Składniki :7 szt.
jajek350 g
cukru kryształu2-3 łyżki
cukru pudru150 g
margaryny200 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy500 g
jagód2
galaretki jagodowe lub leśne200 g
płatków migdałowych1 litr
śmietany 36 %3 - 4 łyżeczki
żelatynyOpis przygotowania :1. Z
żółtek,
margaryny, 100 g
cukru kryształu i
cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy
mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.Po tym czasie ubijamy pianę z
białek z pozostałym
cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy
migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia
bezy.3.
Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy,
galaretki rozpuszczamy w 750 ml
wody, wsypujemy
jagody odstawiamy do lekkiego tężenia
galaretki. Jeżeli używamy
mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej
wody i wsypujemy
galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno, z
cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy
żelatynę w 100 ml gorącej
wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą
śmietaną.5. Połowę
śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie
galaretkę z
owocami i resztę
śmietany, przykrywamy 2 plackiem.