ßßß
Składniki :7 szt. jajek350 g cukru kryształu2-3 łyżki cukru pudru150 g margaryny200 g mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy500 g jagód2 galaretki jagodowe lub leśne200 g płatków migdałowych1 litr śmietany 36 %3 - 4 łyżeczki żelatynyOpis przygotowania :1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.

