ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec jabłkowy

Przekładaniec jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Mój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków ..
"Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY."
I taka jest prawda...miód jest pyszny....kupcie..a nie pożałujecie..
2 szkl.mąki
1/2 szkl.cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 łyżka miodu klonowego
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 ,5 kg jabłek
cukier do smaku
2 różne galaretki
40 dkg serka waniliowego
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć.
Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać.
Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/10/1514-przekadaniec-jabkowy.html