Wykonanie
Mój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z
jabłkami...[ zresztą nie tylko z
jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego
miodu klonowego z Anielskich Przysmaków .."Ten
miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera
białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY."I taka jest prawda...
miód jest pyszny....kupcie..a nie pożałujecie..
2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru pudru1/2 kostki
margaryny1
jajko1 łyżka
miodu klonowego1 łyżka
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Wodzisław1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
kakao1 ,5 kg
jabłekcukier do smaku2 różne
galaretki40 dkg
serka waniliowego3 łyżki
cukru2 łyżki
żelatynyZ podanych składników [ oprócz
kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać
kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać
cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać
galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć.
Serek utrzeć z
cukrem , dodać
żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości
wody i dokładnie wymieszać.Na jeden upieczony placek wyłożyć
jabłka z
galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę
serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z
jabłek i
galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie
rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia.