Wykonanie
Oto zupełnie inna wersja ciasta, którą poznałam dzięki Anullce . Do tej
pory znałam wersję jasno-ciemną z
wiśniami lub
jabłkami i masą budyniową . T o ciasto również mi bardzo smakowało . Więc polecam gorąco!
Składniki:Ciasto:7
jajek1
margaryna (250g)2,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruaromat cytrynowypół szklanki s uchego
maku1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:1 kostka
masła lub
margaryny (250 g)300 g
serka waniliowego - u mnie Danio2 łyżki
cukru pudrukilka kropel soku z cytry n yDodatkowo:3-4
jabłkapolew a
kakaowakolorowa posypkaSposób przygotowania:1.
Margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy st opniowo po jednym
jajku oraz po trochę
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy
aromat cytrynowy.2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy ma k i mieszamy.3. Jasne ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na to kładziemy ciasto z
makiem, a na wierzch delikatnie wtykamy o
brane i pokrojone na cz ąstki
jabłka. Całość pieczemy w 180 st. C przez 50-60 minut.4. Robimy masę: WAŻNE -
masło i
serek muszą
mieć temperaturę pokojową więc prze d robieniem masy należy składniki wyciągnąć z lodówki 1-2 godziny wcześniej .5.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy po łyżce
serka cały czas mieszając na niedużych obrotach. Dodajemy so k z
cytryny.6. Gotową masę wykładamy za zimne (!) ciasto, a na masę wykładamy polewę
kakaową. Dodatkowo posypałam całość kolorową posypką.7. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej smakuje na drugi dzień.Smaczneg o !!!
Źródło: Moje gotowanie