ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową

Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową

nazwa

Wykonanie

Oto zupełnie inna wersja ciasta, którą poznałam dzięki Anullce . Do tej pory znałam wersję jasno-ciemną z wiśniami lub jabłkami i masą budyniową . T o ciasto również mi bardzo smakowało . Więc polecam gorąco!
Składniki:
Ciasto:
7 jajek
1 margaryna (250g)
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
aromat cytrynowy
pół szklanki s uchego maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
300 g serka waniliowego - u mnie Danio
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytry n y
Dodatkowo:
3-4 jabłka
polew a kakaowa
kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy st opniowo po jednym jajku oraz po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy.
2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy ma k i mieszamy.
3. Jasne ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na to kładziemy ciasto z makiem, a na wierzch delikatnie wtykamy o brane i pokrojone na cz ąstki jabłka. Całość pieczemy w 180 st. C przez 50-60 minut.
4. Robimy masę: WAŻNE - masło i serek muszą mieć temperaturę pokojową więc prze d robieniem masy należy składniki wyciągnąć z lodówki 1-2 godziny wcześniej .
5. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce serka cały czas mieszając na niedużych obrotach. Dodajemy so k z cytryny.
6. Gotową masę wykładamy za zimne (!) ciasto, a na masę wykładamy polewę kakaową. Dodatkowo posypałam całość kolorową posypką.
7. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smaczneg o !!!
Źródło: Moje gotowanie
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/fale-dunaju-z-jabkami-makiem-i-masa.html