Wykonanie
9.PRZEPIS NR 5 - BABKA PIASKOWA
WANILIOWO-
KAKAOWABabka piaskowa to popularne, proste w przygotowaniu i niedrogie ciasto. W sam raz jako dodatek do niedzielnej
kawy, słodka przekąska w pracy/szkole lub miły prezent dla osób, które zaproszą nas w gości.Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie czasu i/lub umiejetności aby upiec skomplikowane ciasto wybierzcie właśnie babkę piaskową.Babka mojego pomysłu, którą prezentuję poniżej to
waniliowo-
kakaowa uczta dla podniebienia i radość dla portfela :) :) :)SKŁADNIKI:- 1 szklanka
cukru- 1/2 kostki
masła lub
margaryny- szczypta
soli- 2
jajka- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 8 łyżek
mleka- 2 łyżeczki gorzkiego
kakao-
aromat waniliowy ( najlepsza byłaby rzecz jasna
laska wanilii, wtedy babka ma zupełnie inny smak, niż ta ze sklepowym aromatem, ale jeśli nie jesteście w posiadaniu prawdziwej
laski wanilii, ewentualnie może być aromat)-
cukier puder do posypania( lub coś innego do dekoracji wedle gustu- tabliczka
czekolady na polewę,
lukier itp.)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Formę keksową smarujemy tłuszczem, posypujemy
mąką i wstawiamy do lodówki.2. Piekarnik nastawiamy na 175st.3. Miękki tłuszcz ucieramy z
cukrem i szczyptą
soli na puszystą masę.4. Stopniowo, cały czas ucierając dodajemy
jajka.5. Do osobnego naczynia przesiewamy
mąkę z proszkiem.6. Dodajemy stopniowo przesianą
mąkę z proszkiem do masy jajecznej, cały czas ucierając.7. Dodajemy stopniowo
mleko, również cały czas ucierając.( ilość
mleka może się troszkę wahać w górę lub w dół, co zależy od wielkości dodanych jaj, stopnia wilgotności
mąki, wielkości szklanki itp., dlatego najlepiej wlewać go stopniowo po 2 łyżki, wmieszać do ciasta i sprawdzić czy konsystencja jest już dobra- powinna być jak konsystencja gęstej
śmietany).8. Połowę ciasta przekładamy do osobnego naczynia.9.Do jednej części dodajemy
aromat waniliowy, a do drugiej przesiane przez sito
kakao( ja jeszcze wzbogacam ciemne ciasto startą
czekoladą tak ze 2 paseczki, ale to nadobowiązkowy składnik :) ).10. Do foremki wylewamy najpierw białe, a na górę ciemne ciasto, można zamieszać widelcem dla efektu marmurkowej babki lub zostawić oddzielne warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wtedy upiecze się tak jak na zdj.11. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. (upieczona odchodzi od
boków formy i ma podłużne peknięcie na górze).12. Po ostygnięciu dekorujemy posypując
cukrem puderm lub inaczej wedle gustu i pomysłu.Smacznego!