Wykonanie
Babeczki (muffinki) z
makiem, dzieło w 90% mojej córki. Bardzo szybkie w wykonaniu i jak za chwilę się przekonacie łatwe w przygotowaniu. My dodałyśmy sporo
maku, jeśli wolicie tylko pieguski to dodajcie połowę mniej;)
Składniki:
Mąka - 2 szklanki
Cukier - 3/4 szklanki
Mak - 3/4 szklanki (można mniej)
Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
Masło - 120 gram
Jajko - 1 sztuka
Aromat cytrynowy - 2-3 krople
Cukier puder do oprószenia - ok.1/4 szklankiWykonanie:
Mąkę,
cukier,
mak i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy aby połączyły się składniki. Roztapiamy
masło. Do miski ze składnikami dolewamy
mleko, dodajemy roztopione
masło - mieszamy, gdy masa się schłodzi dodajemy
jajko. Ponownie mieszamy do połączenia się składników.Do foremek wkładamy ciasto do 3/4 wysokości. (foremki: średnica 7cm, wysokość 5cm) Wyszło nam 9 babeczek.Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 30 minut.Gotowe obsypujemy
cukrem pudrem, lub polać lukrem;)Smacznego;)