ßßß
SKŁADNIKI1/3 kostki margaryny 250 g5 czubatych łyżek cukru2 duże lub 3 małe jajka1 łyżeczka cukru wanilionego3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka maku lub kakaocukier puder do posypaniaJAK TO ZROBIĆMargarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ok. 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Miksujemy na małych obrotach.Do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy, do reszty dodajemy mak lub przesiane kakao, mieszamy. Następnie wylewamy masę makową lub kakaową.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.Smacznego!