Wykonanie
Składniki: 50 dag
jabłek, 2
jajka, 2 łyżki
cukru, 12 dag
mąki, 5 łyżek
śmietany, szczypta
soli, tłuszcz do smażenia, ewentualnie
mleko do rozrzedzenia ciasta i
cukier puder do posypania.Przygotowanie:
Jajka rozbić, oddzielić
żółtka od
białek.
białka ubić na pianę.
Żółtka utrzyj z
cukrem, dodaj
śmietanę i ubite
białka. Całość połączyć z przesianą
mąką i delikatnie wymieszać. jeżeli jest za rzadkie mozna dolać
mleka.
Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. następnie pokrój w krążki ok 0,5 centymetra. Krązki
jabłka zanurzamy w cieście, a następnie kładziemyu na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki możemy posypać
cukrem pudrem.