Wykonanie
Zrobiłam pączki, zostały
białka ..poszperałam trochę w internecie i znalazłam tutaj przepis na babkę .. u mnie wyszły 2 takie oto babeczki..jedna większa..druga mniejsza..50 dag
mąki1 szkl.
mlekabiałka z 6-7
jajek1 całe
jajko3 dag świeżych
drożdżyniepełna szkl.
cukru130 dag
masłaszczypta
soliłyżeczka ekstraktu
waniliowego lub opakowanie
cukru wanilinowegoDrożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego
mleka, dodać po łyżce
mąki i
cukru, a następnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn,
żółtko,
cukier, ekstrakt
waniliowy i resztę
mleka. Miksując dolewać stopione
masło.
Białka (łącznie z tym z
jajka, z którego mamy
żółtko) ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę
soli. Powoli połączyć z
ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać
mąką.Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy ok. 40 w 180° CPolewa:6 dag
masła1/4 szklanki
cukru2 łyżki
mleka2 łyżki
kakao w proszkuSkład niki połączyć i zagotować, dokładnie wymieszać. Chwilkę ostudzić i polewać wystudzone ciasto i ewentualnie dodatkowo ozdobić :)