Wykonanie
Pyszne, szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikające ;-) bułeczki
drożdżowe z kawałkami
czekolady. Idealne na śniadanie do
mleka lub
kakao lub dla dzieci do szkoły. Tak samo pyszne i mięciutkie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień. Przepis odrobinkę zmieniony, zaczerpnięty z bloga Cisteczkolandia. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:300 ml ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego500 g
mąki + troszkę do podsypywaniaszczypta
soli2
jajka + jedno do posmarowania bułeczek60 g
masła1
czekolada mleczna pokrojona w kosteczkęWYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać.
Masło roztopić.Do miseczki wkruszyć
drożdże dodać 1 łyżkę
mąki, 1 łyżkę
cukru i połowę ciepłego
mleka. Wszystko wymieszać ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. żeby
drożdże zaczęły pracować.Do większej miski przesiać
mąkę, dodać
sól, resztę
mleka,
cukier,
cukier wanilinowy, 2
jajka, roztopione (nie gorące!)
masło i zaczyn
drożdżowy. Całość wyrobić dłońmi na miękkie ciasto. Wrzucić pokrojoną
czekoladę i wmieszać w ciasto. Jeśli ciasto bardzo będzie się kleiło można podsypać odrobinę
mąką. Ciasto przełożyć do miski lekko posmarowanej
olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 min.Ciasto wyłożyć na obsypany
mąką blat.
Wyrabiać jeszcze chwilę. (Ciasto jest dość luźne i bardzo miękkie).Dłonie posypać
mąką ciasto podzielić na 10 - 12 części, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach. (Bułeczki rosną!) Bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 20 min. do zarumienienia się bułeczek.
Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce pilnując, żeby łakomczuch mąż nie zjadł gorących ;-)
SMACZNEGO!