Wykonanie
Na jutrzejsze śniadanko... ;) Są pyszne!
Składniki:500 g
mąki30 g świeżych
drożdży70-80 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego50 g
masła - roztopione280 ml ciepłego
mleka1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soliew.
białko do posmarowania bułeczekdowolne nadzienie
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodać ciepłe
mleko i rozkruszone
drożdże. Odczekać, aż zaczną pęcznieć. Wtedy dodać
jajko i
sól. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Stopniowo dodawać roztopione
masło. Zagniatać do połączenia składników. Zostawić do wyrośnięcia na 1h w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować nieduże kulki, nadziewać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja niektóre pozostawiłam bez nadzienia.Można posmarować bułeczki
białkiem.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.Smacznego!