ßßß
Przepis z Przyślij Przepis.Składniki na 2 duże chałki:2/3 szklanki ciepłego mleka40 g świeżych drożdży5 łyżek cukru3 czubate szklanki mąki100 g masła3 jajka30 g cukru wanilinowegoszczypta solikruszonka (2 łyżki mąki, 16 g cukru wanilinowego, 1 łyżka stopionego masła)Zrobić zaczyn: 1/2 ciepłego mleka wlać do miseczki, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Masło roztopić i ostudzić. 2 jajka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Pozostałą makę, sól wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka. Zagniatać ciasto, dolewając stopniowo resztę mleka. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk, wlać masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, by było gładkie i elastyczne.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować z nich wałki i zapleść 2 warkocze. Końce zawinąć pod spód. Chałki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować je jajkiem i posypać kruszonką.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopniSmacznego! :)