Wykonanie
Przepis z Przyślij Przepis.Składniki na 2 duże
chałki:2/3 szklanki ciepłego
mleka40 g świeżych
drożdży5 łyżek
cukru3 czubate szklanki
mąki100 g
masła3
jajka30 g
cukru wanilinowegoszczypta
solikruszonka (2 łyżki
mąki, 16 g
cukru wanilinowego, 1 łyżka stopionego
masła)Zrobić zaczyn: 1/2 ciepłego
mleka wlać do miseczki, wkruszyć
drożdże, dodać 1 łyżkę
cukru i tyle
mąki aby zaczyn miał konsystencję gęstej
śmietany.
Masło roztopić i ostudzić. 2
jajka utrzeć z resztą
cukru i
cukrem wanilinowym. Pozostałą
makę,
sól wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn i
jajka. Zagniatać ciasto, dolewając stopniowo resztę
mleka. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk, wlać
masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, by było gładkie i elastyczne.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować z nich wałki i zapleść 2 warkocze. Końce zawinąć pod spód.
Chałki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować je
jajkiem i posypać kruszonką.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopniSmacznego! :)