ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Prowadzę akcje "chleb drożdżowy" . Akceptując przepisy znalazłam chałkę więc czemu nie dodać przepisu? Tą robiłam dwa razy . Posiadam foremkę do chałki . Jest pyszna , delikatna i nic tylko zajadać .
Od babeczki
Składniki na jedną sporą chałkę:
20g świeżych drożdży
150ml mleka
50g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16g)
szczypta soli
500g mąki
1 duże jajko
60g masła
Dodatkowo do posmarowania:
1 jako + łyżeczka mleka
Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Źródło:http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/09/chaka-z-kruszonka.html