Wykonanie
Prowadzę akcje "
chleb drożdżowy" . Akceptując przepisy znalazłam
chałkę więc
czemu nie dodać przepisu? Tą robiłam dwa
razy . Posiadam foremkę do
chałki . Jest pyszna , delikatna i nic tylko zajadać .Od babeczkiSkładniki na jedną sporą
chałkę:20g świeżych
drożdży150ml
mleka50g drobnego
cukruopakowanie
cukru wanilinowego (16g)szczypta
soli500g
mąki1 duże
jajko60g
masłaDodatkowo do posmarowania:1 jako + łyżeczka
mlekaDo misy miksera przesiać
mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone
drożdże. Zasypać
cukrem i zalać połową ciepłego
mleka. Wymieszać z
mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane
jajko, roztopione
masło i ciepłe
mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę
mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową
chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem i posypać kruszonką.Kruszonka:3 łyżki
mąki3 łyżki drobnego
cukru3 łyżki roztopionego
masłaWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami.Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.